ADVANCED WARNING NEWS

Updated: May the 3rd 2006

The Headlines

Interstellar Soul Control:****
Henk van Es geëerd met cd
Recensie 'You Are Busted' in 'Draai om je oren'
Advanced Warning op Rick FM
Nieuwe Cd: You are busted!
Lovende recensie Lemon Juice in Keyboard Plus
Lemon Juice **** in VN
Draai om je oren interview
Nieuwe cd's

E-mail: sjw@xs4all.nlHenk van Es-Herbert Noord Quintet

'Interstellar Soul Control'
* * * *


Dit is een gedenkwaardige plaat, want baritonsaxofonist Henk van Es, in hart en nieren een onvervalste 'Jazz Messenger', is maar één keer eerder op de plaat te beluisteren geweest. (op de LP 'Soulbrass Inc.', ooit uitgebracht op het NoWa-SJW-label).
Behalve kunstenaar, leraar, componist en baritonsaxofonist was Henk ook bedenker van een leermethode voor jazz, ontwierp spelletjes en schreef boeken.
De verschijning van Henk was imposant. Hij was kaal en bezat een Djengiz Khan baardje en zag er vervaarlijk uit met die enorme baritonsaxofoon om de nek.
Voor deze markante musicus (1931) vormden muziek en schilderen zijn leven, totdat hij, thuis na een optreden, aan een hersenbloeding overleed.
Met het uitbrengen van dit album, waarvan de cover een weergave is van een schilderij van Henk van Es ('Lady With Cosmisc Jewels'), heeft de Stichting Jazz Werkgroep de jazzliefhebber een grote dienst bewezen.
Want de gepresenteerde stukken zijn een unieke weergave van een concert dat op 7 april 1985 in de roemruchte discotheek '36 Op de schaal van Richter' in Amsterdam werd gegeven, waarbij Henk van Es voor het eerst samenspeelde met de andere, ook dominant spelende, blazer: tenorsaxofonist Rinus Groeneveld.
Zonder repetitie of overleg werd er daar in Amsterdam in 1985 frank en vrij op los geïmproviseerd.
Het resultaat mag er zijn. Vooral in 'Cry Me A River' is het spel van beide blazers van een geweldige schoonheid.
Zij worden op dit album begeleid door Hammond C3-organist Herbert Noord, waarschijnlijk Nederlands beste bespeler van dit geweldig moeilijke instrument, Max Bolleman op slagwerk en gitarist Henk van der Hurk die o.a. met een lange solo prachtig excelleert in 'Ladybird' van Tadd Dameron.
In totaal telt: 'Interstellar Soul Control' vijf lange stukken: de kortste track is ruim 10 minuten lang en de langste maar liefst een kleine 17 minuten.
De aandachtige luisteraar wordt min of meer 'gebombardeerd' met allerlei fantastische improvisatievondsten en dat alles met een prachtige groovy sound en timing.
Een plaat die haast onvermijdelijk onuitwisbare herinneringen bij de luisteraar teweeg zal brengen.

15 april 2006
Rolf Polak


Henk van Es
geëerd met cd:
Interstellar Soul Control
Henk van Es (4.4.1931 - 15.2.1995) was een fenomeen. Ik zal dat trachten te verduidelijken.
Behalve beeldend kunstenaar, leraar, componist en baritonsaxo-
fonist was Henk ook bedenker van een leermethode voor jazz, ontwierp hij spelletjes en schreef hij boeken. Dit alles met een duidelijke eigen signatuur en van water bij de van Es-wijn kon geen sprake zijn. Zo eigen als zijn bariton-geluid klonk, zo eigen waren zijn schilderijen en composities, zo eigen was de manier waarop hij onderricht gaf in het spelen van jazz.
Muziek en schilderen vormden zijn leven, hoewel ook zijn onstuit-
bare en behoorlijk vergaande liefde voor Ajax niet onvermeld mag blijven.
Ajax is voor mij een ‘ver van mijn bed show', maar op het terrein van de jazzliefde hadden Henk en ik elkaar al snel gevonden. Het zal rond 1965 zijn geweest, dat ik voor het eerst in contact kwam met Henk. De plek was ‘De Groene Kalebas' een vermaard ontmoetingscentrum voor kunstenaars en aanhang waar veel aan ‘jazz en poetry' werd gedaan. Henk speelde daar met o.a. bassist Tony van Hal en maakte diepe indruk, zowel door zijn spel als door zijn uiterlijk. Vrij fors, kaal met een Djengiz Khan baardje en een grote bariton om zijn nek.
Met een groepje geestverwante musici organiseerde ik op de winterse zondagmiddagen een jazzclub en Henk leek ons een prima gastsolist en dus nodigden we Henk uit die de uitnodiging zonder restricties accepteerde. Als Henk kon spelen vormde niets een belemmering, noch de plek noch de begeleiders. Een ‘Jazz Messenger' in hart en nieren. Die eerste keer samenspelen beviel ons beiden zeer en vanaf dat moment hebben wij tot eind tachtiger jaren een lange reeks concerten gegeven.
Officieel is er van Henk maar één opname verschenen, de lp ‘Soulbrass Inc.' uitgebracht op het label NoWa-Sjw LP 6201 waarop naast Henk, Hans Dulfer(Ten. sax), Arjen Gorter (bas), Steve Boston (percussie), Rob Kattenburg (drums) en Herbert Noord (Hammond L100) te beluisteren vallen.
Een gebrek aan van alles, voornamelijk geld en tijd heeft er voor gezorgd, dat er nooit meer werk van Henk is uitgebracht. Ik heb dit altijd als een groot gemis en onrecht ervaren om de doodeenvou-
dige reden, dat ik Henk als een uniek muzikant beschouw. Zijn uniek zijn, schuilt hem in zijn sound, improvisatie en timing. Wie eenmaal het geluid van Henk's bariton heeft gehoord, vergeet dat nooit meer. Ik ken weinig musici die zo'n persoonlijke sound hebben.
De opnamen die u op deze cd kunt beluisteren dateren van 7 april 1985. In die tijd organiseerde ik op zondagmiddagen concerten in de roemruchte discotheek "36 op de schaal van Richter". Naast Henk vallen, Rinus Groeneveld (Ten. sax), Henk v.d. Hurk (gitaar), Max Bolleman (drums) en Herbert Noord (Hammond C3) te beluisteren. Niet vergeten mag worden, dat dit de eerste en enige ontmoeting tussen deze twee blazers is geweest. Zonder repetitie of overleg werd er frank en vrij op los geïmproviseerd. Het samenspel tussen Rinus en Henk is soms van een adembenemende schoonheid. Wie ‘Cry me a river' door deze twee hoort vertolken, zal het nummer nooit meer uit zijn gedachten kunnen bannen.

Amsterdam 8 april 2006
Robert Rhoden


Lady with cosmic jewels
Painting by Henk van Es (1989)

KLIK HIER VOOR MP3: 'Nyreghyhaza'

Enkele biografische gegevens betreffende Henk van Es.
In 1931 in Amsterdam geboren volgde Henk na de 2de Wereld-
oorlog een opleiding tot onderwijzer. Tegelijkertijd ontstaat zijn fascinatie voor jazz, mogelijkerwijs geïnspireerd door het feit dat jazz in de oorlog door de Duitse bezetter tot de ‘entartete Kunst' werd gerekend.
In 1950 richt zijn eerste groep op, een trio. Tevens speelt hij met Nedley Elstak (tp) en Theo Loevendie (sax) in het Heraboptet. Tijdens een lang verblijf in Parijs gedurende de vijftiger jaren speelt Henk samen met Bud Powell. Rond 1955 speelt Henk in het Dharma Quintet samen met de pianist Dick Twardzick, die met Chet Baker in Parijs is gearriveerd en tien dagen later overlijdt. Zijn opvolger in dit kwintet is pianist Maurice Vander en later Kenny Drew. In de zestiger jaren keert Henk weer naar Nederland retour en vormt samen met Tony van Hal (bas) en Willem Rooyaards (drums) ‘Dzilauda'. In de zeventiger jaren is Henk actief in de free jazz scene rond pianist Kees Hazevoet, hij bespeelt dan o.a. de bas-sax (op wieltjes).
‘s Winters is Henk actief in de Amsterdamse jazzscene, zomers -nadat de voetbalcompetitie is beëindigd- woont Henk in Lagrasse in Frankrijk en speelt daar met lokale musici.
Henk sterft min of meer in het harnas, na een optreden krijgt hij thuis een hersenbloeding waaraan hij ‘s nachts overlijdt. Henk wordt op de Oosterbegraafplaats begraven met zijn voeten in de richting van het toenmalige Ajax stadion. Op zijn begrafenis speelt Herman de Wit een van Henk's favoriet nummers: Ladybird.Bestellen 'Interstellar Soul Control' Cd
How to order 'Interstellar Soul Control Cd

The price for the cd is 15,-- euro including postage in Holland
and 16,-- euro including postage inside the EU and Norway.
Outside the EU the price will be 20,-- euro due to the much higher post-rates.
Voor Nederland / For Holland
Stichting Jazz Werkgroep, Amsterdam
bank: ABN-AMRO BANK
account no. 46.77.93.387

For payment from outside Holland use:
Stichting Jazz Werkgroep, Amsterdam
bank: ABN-AMRO BANK
IBAN: NL46ABNA0467793387
SWIFT: ABNANL2ANL46ABNA0467793387 with a remark "BLR/LiCoRe 0025 Interstellar Soul Control" and send an email to:
sjw@xs4all.nl with your adress.
The CD will then be posted immediately.


'You Are Busted!'****
In het voormalige en bomvolle Bimhuis aan de Oude Schans in Amsterdam speelde in 1987 deze groep, met dit keer een speciale
samenstelling. De muziek op 'You Are Busted' (vrij vertaald: je bent gesjochten of failliet) geeft beslist invulling aan de meest elementaire rol die jazzmuziek de luisteraar dient te bieden. Je gaat namelijk, als je naar deze plaat luistert, niet alleen met je beide voeten mee tikken; onwillekeurig staat de luisteraar na een korte periode op om onbedaarlijk te gaan swingen.

En dan te bedenken dat de muziek op 'You Are Busted' oorspronkelijk niet eens bedoeld was om op cd te zetten. Het betreft hier dan ook een onofficiële opname, gemaakt door kwintetleider Herbert Noord. Deze uit 1987 afkomstige opnamen zijn pas in 2004 gemasterd en nu is deze registratie alsnog uitgebracht. Noord, een bekende Nederlandse Hammond-adept, wist in 1987 een aansprekende samenstelling van Advanced Warning te realiseren. Dit keer geen tenorsaxofonist Rinus Groeneveld, maar Fred Leeflang en geen Pierre van der Linden op drums, maar Rick Hollander, aangevuld met gitarist en blues-zanger Paul Weeden en trompettist Charles Green.

'You Are Busted' is een bijzonder stevig swingende en lekker ruige jazzplaat, die het aanwezige publiek ongetwijfeld aan het swingen gebracht zal hebben. En nu lijkt het de beurt van de luisteraars van dit album om te gaan swingen, waarbij vier van de vijf op-genomen swingende stukken maar liefst een lengte hebben van om en nabij een kwartier en de kortste track nog altijd een kleine tien minuten inklokt. Een heel boeiende ervaring!

(Rolf Polak, 14.3.06) Klik hier voor 'Draai om je oren'


Advanced Warning uitgebreid op de radio

Op de lokale zender rickfm besteedt programmamaker Rolf Polak in zijn programma "All That's Jazz" aandacht aan de nieuwste releases van Advanced Warning.
Het eerste programma wordt uitgezonden op:
Zaterdag 25 februari + zondag 26 februari (herhaling)
van 21:00 - 23:00 uur via:
ether 106.3 FM - kabel 99.0 FM en via de "Live Radio" banner op www.rickfm.nl
De programmering kan ook op teletekst op AT5 TV bekeken worden.
Voor een profiel van Rolf Polak klik hier


Nieuwe Cd:
You are Busted!You are Busted is een op het label BLR/LiCoRe uitgebrachte cd waarop live-opnamen te beluisteren vallen die begin 90-tiger jaren gemaakt zijn.

De bezetting bestaat uit:
Paul Weeden, gitaar en zang(!)
Fred Leeflang, tenor-sax
Herbert Noord, Hammond C3 en keyboard
Charles Green, trompet en dubbeltrompet(!)
Rick Hollander, drums

Dit is geen aanrader voor liefhebbers van een rustig stukje muziek ter begeleiding van het diner.
Evenmin geschikt als pauzemuziekje in een lezing over het vogelbekdier.
Af te raden valt het eveneens deze cd te draaien op een lawinegevoelige plek in de Oostenrijkse Alpen.
Wilt u echter Jehova getuigen afschrikken of de viering van oud en nieuw krachtig ondersteunen, aarzel dan niet en bestel deze onbedwingbaar swingende cd.

Luister hier/Listen here
THE SNUFFDIPPERBestellen 'You are Busted' Cd
How to order 'You are Busted' Cd

The price for the cd is 15,-- euro including postage in Holland
and 16,-- euro including postage inside the EU and Norway.
Outside the EU the price will be 20,-- euro due to the much higher post-rates.
Voor Nederland / For Holland
Stichting Jazz Werkgroep, Amsterdam
bank: ABN-AMRO BANK
account no. 46.77.93.387

For payment from outside Holland use:
Stichting Jazz Werkgroep, Amsterdam
bank: ABN-AMRO BANK
IBAN: NL46ABNA0467793387
SWIFT: ABNANL2ANL46ABNA0467793387 with a remark "BLR/LiCoRe 0020 You are Busted" and send an email to:
sjw@xs4all.nl with your adress.
The CD will then be posted immediately.


Lovende recensie
"Lemon Juice"
in
Keyboard Plus
"Lemon Juice"
**** in
Vrij Nederland

In de Vrij Nederland van 18 juni 2005 staat een door Rudie Kagie geschreven recensie van Lemon Juice, de onlangs uitgebrachte Advanced Warning cd.
Rudie Kagie geeft de cd 4 rondjes, wat staat voor goed.
Hieronder zijn recensie:Interview met
Herbert Noord in:
"Draai om Je Oren"

Concert organisator, musicus en journalist Jaques Los heeft in het internet tijdschrift 'Draai om je oren' een interview
met Herbert Noord gepubliceerd.

....... nu rustig 40 jaren jazzleven doornemen. De avant-garde en vooral de swing, het robuuste Hammondorgel en Herbert Noord's woordenstroom.............
Interview met Herbert NoordNieuwe cd's


Binnenkort zullen unieke cd's waaronder een met de Amerikaanse zanger Terry Mann in duet met Herbert op orgel en opnamen gemaakt voor de VPRO met o.a. Paul Weeden op het label "LiCoRe Rare BLR records" worden uitgebracht.
Binnenkort meer.Photogallery Organnews Paul Weeden News CD's for sale