ORGAN NEWS

Updated: December 23d 2005

The Headlines

Rick Allen
Herbert organist van de maand




Bestellen Rick Allen Cd
How to order Rick Allen cd



Listen here for:
"Manhattan Standard Time"

The price for the cd is 15,-- euro including postage in Holland
and 16,-- euro including postage inside the EU and Norway.
Outside the EU the price will be 20,-- euro due to the much higher post-rates.
Voor Nederland / For Holland
Stichting Jazz Werkgroep, Amsterdam
bank: ABN-AMRO BANK
account no. 46.77.93.387

For payment from outside Holland use:
Stichting Jazz Werkgroep, Amsterdam
bank: ABN-AMRO BANK
BIC nummer/number(SWIFT): ABNANL2ANL46ABNA0467793387
IBAN: NL46ABNA0467793387
with a remark "B3 King" and send an email to:
sjw@xs4all.nl with your adress.
The CD will then be posted immediately.

De eerste cd's zijn verkocht!

De oproep tot steun aan Rick Allen gericht tot Hammond, Jazz en Bluesliefhebbers is niet ongehoord gebleven en de eerste zending cd's heeft inmiddels de kopers berijkt.
Daarvoor mijn dank. Maar we zijn er nog lang niet. Geef het daarom door aan een ieder die interesse mocht hebben.
Alvast bedankt,
Herbert.



Rick Allen: New Orleans B3 King



PAGE IN ENGLISH





Rick Allen is een Hammond organist uit Lacombe in Louisiana een plaatsje dat onlangs zwaar getroffen werd door de orkaan Katrina. Lacombe ligt aan de andere kant van het Ponchartrain meer zo'n 40 kilometer buiten New Orleans.
Met Rick Allen onderhoud ik al gedurende enige jaren een intensieve correspondentie. Rick zocht jaren terug via het internet contact met mij en opmerkelijk genoeg bleken wij even oud, Hammond-gek en jazz/blues fanaten te zijn. Zoiets schept een band. Uiterlijk lijken we zelfs een beetje op elkaar, buiten het feit, dat Rick een baard heeft en ik wat dikker ben.
Zoals gezegd voerden wij een intensieve correspondentie die maandag 29 augustus bruusk verbroken werd. De orkaan Katrina sloeg vernietigend toe en op kaartjes zag ik, dat Lacombe precies in het pad van de orkaan lag. De in de dagen daarop volgende nieuwsberichten deden het ergste vrezen. Contact was niet meer mogelijk en het duurde ruim vier weken voordat ik via een kleinzoon bericht kreeg dat Rick en zijn vrouw ongedeerd waren. De telefoonlijnen zijn nog steeds dood, dus stuurde ik hem brieven waarvan er tot dusverre pas half oktober één arriveerde. Hij schreef mij onmiddellijk een brief terug, die tevens de eerste brief was die hij kon posten! In zijn brief las ik, dat ze al acht weken zonder elektriciteit zitten en leven op legerrantsoenen, die worden verstrekt door het Rode Kruis. Rick was wel op een en ander voorbereid, het was niet de eerste keer dat een ‘hurricane' toesloeg, in de tijd van onze correspondentie al een stuk of zes(!) maar nooit zo'n heftige. Er was weliswaar een generator geïnstalleerd voor het geval dat, maar die liet het bij gebrek aan diesel op een gegeven moment afweten. Zijn huis is zwaar beschadigd door omvallende bomen, zijn garage en schuur verdwenen evenals het hekwerk. Natuurlijk is hij verzekerd maar niet met een 100 procent dekking tegen dit soort natuurrampen. Daarbij komt nog dat hij tot overmaat van ramp voorlopig geen kans zal zien nog muziek op te nemen in New Orleans. Daar zullen in het gunstigste geval nog maanden over heen gaan. Alle financiële hulp is welkom en daarom heb ik het plan opgevat om Hammond vrienden in de gelegenheid te stellen een cd van Rick Allen, aan te schaffen waarvan de opbrengst geheel ten goede komt aan Rick en zijn vrouw.

Rick heeft een gigantische carrière in de blues en pop achter zich. Hij speelde en maakte o.a. opnamen met grootheden als Dr. John, Etta James, Rod Stewart, The Doobie Brothers, Delaney en Bonnie Bramlett, ‘Howlin Wolf' en deed veel tv en sessie werk. In 2000 werd Rick genomineerd voor een ‘Grammy Award'. De laatste jaren werkte Rick vooral als sessie muzikant in New Orleans, en dat staat zoals gezegd momenteel dus stil. Tijdens een van deze sessies werd in 1999 de cd "Rick Allen B3 King' opgenomen. Bluesy, jazzy en vooral swingende muziek grotendeels door hemzelf gecomponeerd.
Op de cd is het puikje van de New Orleans jazz & bluesscene te horen. De productie was in handen van Roger Branch, een grootheid in de business, die tevens de gitaar voor zijn rekening nam. Tim Green speelt op alt & tenorsaxofoon en o.a Robert Wilson valt op drums te beluisteren. Robert is een drummer van internationale faam.
Rick is een organist met een eigen geluid, gepokt en gemazeld in de Amerikaanse blues, jazz en popscene. Zijn motto is naar mijn mening, scheuren met die hap en dan zeg ik geen woord te veel.
Kopen dus die cd.

Herbert Noord

Listen here for:
"Manhattan Standard Time"

De kosten van de cd bedragen 15,-- euro inclusief verzendkosten.

Maak genoemd bedrag over op bankrekening nr. 46.77.93.387 t.n.v. Stichting Jazz Werkgroep, Amsterdam met vermelding: B3 King
Zend tevens een mailtje naar:
E-mail: sjw@xs4all.nl
met je adres.
Zodra de overmaking binnen is wordt de cd op de post gedaan.





Herbert verkozen als organist van de maand


Door de Duitse site
International Archives for the Jazz Organ

is Herbert uitgeroepen tot organist van de maand!
De IAJO is al sinds 1996 op het web te vinden en beslaat inmiddels ruim 1000 pagina's vol met Hammond organisten, weetjes, FAQ's en andere zaken.
Eenieder die de Hammond een warm hart toedraagt en dan vooral de jazzkant, vindt op deze site wel iets van zijn gading.
Op de "organplayer of the month" pagina staat ook het verhaal hoe Herbert aan zijn eerste Hammond - een L100 - kwam.





Archive Organ News
over o.a. Lonnie Smith







Interview Herbert News from Paul WeedenGuitarbooks CD's for sale